Amersfoortse helpt vluchtelingen op Lesbos
Indebuurt Amersfoort,  Interview

Amersfoortse helpt vluchtelingen op Lesbos: ‘Eén klein initiatief kan veel doen’

Dominique van ‘t Hoog haalt documentairemaker Sinan Can naar Amersfoort voor een lezing met een bijzondere achterliggende gedachte. De opbrengst gebruikt ze om kids in een vluchtelingenkamp op Lesbos wat afleiding te geven.

‘Oh, speelt dat nog?’ is een vraag die de Amersfoortse Dominique nog vaak te horen krijgt. “Het is volop oorlog, dat kan niet zonder vluchtelingen blijven”, legt ze ons uit. De Amersfoortse kwam in 2016 in aanraking met de situatie op Lesbos: veel vluchtelingen, gestrand in een Griekse gevangenis. Ze ontmoet een Grieks echtpaar met een restaurant, dat ze inmiddels hebben omgedoopt tot stichting Home For All. “Overal bij Nikos en Katarina in hun restaurant stonden bakken met rijst. Deze mensen wijden hun hele leven aan het helpen van anderen”, schetst ze. Nikos en Katarina worden ook wel de papa en mama van het eiland genoemd. Als vrijwilliger haalt Dominique groepen mensen op uit het kamp, om ze mee te nemen naar Home for All.

Omgebouwde gevangenis

Dominique kan zich een kamp nog goed herinneren: Moria. Een omgebouwde gevangenis op Lesbos waar 2500 mensen in kunnen en nu 7000 mensen zitten. “Ik ga voor de vierde keer nu en vind het schokkend dat ik mensen ga zien die ik het eerste jaar ook zag.”

Dominique met de gevluchte kinderen.

Dus reist Dominique regelmatig af naar het Griekse eiland, om daar iets te kunnen betekenen voor de vluchtelingen. “Het was mooi om te kunnen regelen dat de meisjes die gevlucht zijn en nu zonder familie in het kamp zitten wekelijks een middag buiten het kamp mogen spelen. Ze geloofden de eerste keer niet dat ze zo’n mooie middag kregen. Dan zie je wat zo’n klein initiatief kan doen. Voor hen is het heel groot.”

‘Je ziet hoe hard het nodig is’

Met badmintonsets en kleurboeken voor volwassenen gaat de Amersfoortse in juli weer die kant op, maar ze moest wel eerst een manier bedenken om geld in te zamelen. Dat werd een lezing van Sinan Can in het KAdE Café . De Nederlandse onderzoeksjournalist en programmamaker komt vertellen over zijn ervaringen in oorlogsgebied. “Na de eerste keer op Lesbos dacht ik: ik wil terug om te gaan helpen. Je ziet hoe hard het nodig is, hoeveel je daadwerkelijk kunt doen én ik ben van de mensen gaan houden.”

Lezing Sinan Can

Sinan Can komt 28 juni naar het KAdE Café voor een lezing. Eerder maakte hij al spraakmakende documentaires voor BNN en VARA. In Amersfoort komt hij vertellen over zijn intense ervaringen in het Midden-Oosten en zijn visie op terrorisme. De opbrengst van de kaartverkoop gaat 100% naar het vrijwilligerswerk dat Dominique in juli gaat doen voor de stichting ‘Home for a Day’. Een kaartje koop je hier.

Dit artikel is eerder verschenen op indebuurt.nl.

error: Content is protected !!