Bram Ravenhorst
Indebuurt Amersfoort,  Interview

Bram speelt alle zorgen uit je hoofd

Van briefjes op tafel naar een eigen geschreven EP. Amersfoortse hiphopper Bram Ravenhorst bracht onlangs ‘Fleurt’ uit samen met Rafael Stomp en hij is nu op tour door Frankrijk met Three Little Clouds. Zie je hem ergens spelen? Dan hoopt Bram dat je even al je zorgen vergeet. Wij spraken hem in zijn hometown Amersfoort.

De excentrieke Bram is net klaar met zijn werk bij Scotch & Soda als we meeten op het terras van het Stadscafé. In de ideale situatie werkt hij over tien jaar niet meer in een winkel, maar kan hij fulltime bezig zijn met wat hij echt leuk vindt.

‘Als het op papier staat komt de boodschap meer aan’

Muziek is één van die dingen, in ieder geval gaat zijn aandacht daar nu volledig naar uit. Op zijn twaalfde kwam hij voor het eerst in aanraking met hiphop. En ja, als je in een schrijversfamilie opgroeit kan een eigen geschreven song natuurlijk niet achterblijven. “Ik herinner me goed dat mijn vader vroeger elke ochtend een briefje schreef voor mijn moeder. Ik heb dat ook geprobeerd bij voorgaande vriendinnen, als het op papier staat komt de boodschap volgens mij meer aan. Muziek is voor mij misschien wel hetzelfde als zo’n briefje.”

Bram Ravenhorst
Raven & Stomp tussen de bloemen op de cover van hun EP. © Mitchel Lensink

Dus sloot hij zich samen met Rafael Stomp op in een huisje in de tuin van zijn opa en oma, in het mooie Zeeland. Het rapduo schrijft daar aan hun nieuwste EP ‘Fleurt’, die onlangs uitkwam. “Daar zaten we dan, samen. We dachten ‘voor wie gaan we nog stoer doen’? Dus maakten we een hele kwetsbare, maar toch zomerse EP.”

‘In haar hoofd was ik aan het chillen met vrienden’

De liedjes gaan over meisjes. De inspiratiebron? Ex-vriendinnen. En ook zij waren uitgenodigd op de releaseparty van ‘Fleurt’. “Dat was heel cool. Het meisje waar ik mee was toen ik begon met muziek maken vertelde me na afloop dat ze trots is. Dat vond ik fijn. In haar hoofd was ik vaak aan het chillen met vrienden, want je hebt niet gelijk resultaat, maar tijdens de release zag ze pas dat dit één van de dingen was waar ik mee bezig was.”

Even vergeten

De komende tijd doet Bram wat hij het liefst doet: muziek maken. Naast de EP staat hij op het moment van het interview aan de vooravond van een tournee met Three Little Clouds, de band die hij een tijd geleden begon met wat vrienden. “Ja, met je vrienden op het podium staan is het leukste wat er is. Mensen uit het publiek vergeten ook even wat ze aan hun hoofd hebben. Dat is ook wat ik zelf fijn vindt aan naar een concert gaan: als ik ergens mee zit, is het er tijdens een concert even niet meer.”

‘Het is mooi om de wereld een stukje chiller te maken’

Ondertussen hoopt Bram met alles wat hij doet vooral mensen te inspireren. “Veel mensen hebben mij geïnspireerd zonder dat ik ze sprak, dat wil ik ook doen”, legt hij uit. “Uiteindelijk is het mooi om de wereld een stukje chiller te maken. Ik hoop dat ik dat kan doen door op te treden en het publiek de stress te laten vergeten.”

Dit artikel is eerder verschenen op indebuurt.nl.

error: Content is protected !!