Erik van Vliet
Indebuurt Amersfoort,  Interview

Erik van Vliet weet wat dieren willen: wij spraken de ontwerper van DierenPark Amersfoort

Een lekker bedje, genoeg ruimte om te rennen en meer. Erik van Vliet weet wat dieren willen. Hij is al sinds zijn twaalfde actief in de dierentuinwereld. Inmiddels heeft hij een vaste baan bij DierenPark Amersfoort als, je raadt het niet, dierentuinontwerper. Ja, al dat moois moet toch door iemand worden bedacht?

Het wordt lastig om het aanstekelijke enthousiasme van Erik tijdens een wandeling door de dierentuin in woorden uit te drukken. Hij raakt niet uitgepraat over de prairiehondjes en hun nieuwe verblijf en roetsjt net zo enthousiast naar beneden, zo het verblijf in. “We hebben een gang nagemaakt waar de bezoeker zich als een prairiehondje naar beneden kan laten storten en terecht komt in die ondergrondse wereld.” Vanaf daar kijk je de prairiehondjes recht in de ogen en wij maakten er een video van:

Op zijn twaalfde ging Erik in een dierentuin in Wassenaar werken. “In die tijd mocht ik als klein jongetje gewoon mee met het verzorgen van de olifanten. Liep ik dan tussen al die dieren. Daar heb ik veel geleerd, ik denk er nog vaak aan terug.” Na een studie tuinarchitectuur en biologie kwam hij via enkele andere dierenparken uiteindelijk in Amersfoort terecht, waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds werkt:

Zijn laatste project ging afgelopen weekend open. Een prairie waar prairiehondjes vrolijk rondrennen: zo voor je voeten of rakelings langs je hoofd. En de feitjes over de schattige diertjes zijn niet aan te slepen: “Ze hebben hun ogen vrij ver naar achteren in hun schedel, dat is ook wel handig want als je de hele dag aan het graven bent moet je dat zand niet in je ogen hebben.”

error: Content is protected !!