Eendjes in Amersfoort
Indebuurt Amersfoort,  Interview

Heleen plakt de hele stad vol: Wat doen al die eendjes in Amersfoort?

‘Afvallen? Ik wacht liever tot ik een ons weeg’, zomaar één van de spreuken die Heleen van Tilburg op een sticker heeft geschreven. Spreuken die je door heel Amersfoort tegen kunt komen omdat Heleen ze overal opplakt: “Ik hoop dat mensen die het zien even grinniken.”

Heleen van Tilburg is een echte taalliefhebber. “In de auto zit ik wel eens naar de wolken te staren en dan bedenk ik rijmwoorden: wolken, kolken enzovoort”, zegt Heleen. De taalliefhebber in haar zit werkelijk nooit stil. Zo bedenkt ze al een aantal jaar zinnetjes, een beetje in de stijl van Loesje.

‘Het is nu eindelijk wel eens tijd dat de Eendjes uitvliegen’

Het begint pas echt te kriebelen als ze met vrienden een workshop krijgt van de personen achter Loesje. Heleen is gemotiveerder dan ooit om nog meer zinnen op papier te zetten en in haar grote glazen vaas te bewaren. Eens in de zoveel tijd kijkt ze ernaar en maakt ze een selectie. “Inmiddels heb ik zeven a4-tjes vol. Ik denk met zo’n twintig zinnen per blad.” Heleen maakt er eerst boekjes van voor vrienden, tot het moment dat het tijd wordt dat ze ‘uit gaan vliegen’.

Eendje uit Amersfoort

Daarom bedenkt Heleen ‘Eendje uit Amersfoort’. “Gebaseerd op mijn naam: Heleen, ‘een’, Eendje. Ik vind het ook grappige beesten, een beetje eigenwijs”, zegt ze lachend. De tekstschrijfster zoekt een cartoonist om een Eendje te tekenen en ze is zelfs al een Facebookpagina gestart.

‘Als ik fotografeer is het alsof ik in een andere wereld ben’

Als ze nadenkt over manieren om Eendje nog verder te verspreiden, weet ze gelijk dat er stickers moeten komen. “Ik fotografeer zelf vaak verweerde stickers of posters. Ik ben ook wel benieuwd hoe deze stickers er over een tijd uitzien”, legt ze uit. Trots laat ze op haar telefoon een aantal voorbeelden zien van haar werk, veel close-ups van roest, posters en andere verweerde materialen. “Als ik fotografeer is het net of ik door die spiegel van Alice in Wonderland ben gelopen. De zwaartekracht is dan weg, alsof ik in een andere wereld ben.”

Eendje uit Amersfoort sticker
Foto: Heleen van Tilburg

Ontmoetingen

Zo gezegd, zo gedaan. De stickers zijn gedrukt en de spreuken schrijft Heleen er met de hand op. Waarom? “Ik heb er gewoon lol in”, vertelt ze trots. En het Eendje zorgt nog wel eens voor ontmoetingen. “Toen ik een tijdje geleden Eendjes aan het plakken was, ben ik geholpen door een jongetje dat ik tegenkwam. We hebben elkaar tijdens het plakken ook op de foto gezet.”

‘Ik vind het leuk als mensen enthousiast reageren’

Vrienden en familie plakken de stickers ook gretig: in Brabant is er een Eendje neergestreken op een plaatsnaambordje in Eersel en er is zelfs een Eendje naar Griekenland vertrokken. “Ik vind het leuk als mensen enthousiast reageren en ook willen plakken. Ook als mensen na het lezen van dit artikel mee willen plakken, stuur me gerust een bericht op Facebook.”

Dit artikel is eerder verschenen op indebuurt.nl.

error: Content is protected !!