Dierenvoedselbank Amersfoort
Indebuurt Amersfoort,  Interview

Voor alle Amersfoortse dieren een brokje dankzij Monique’s Dierenvoedselbank

Voer, snoepjes, riemen en voerbakken: alles is netjes gesorteerd in bakken bij de Dierenvoedselbank Amersfoort. Monique IJsendorn – van Vuuren staat aan het roer van het initiatief: “Ik hielp altijd al mensen om me heen, tot ik dacht: daar kan ik veel meer mee doen.”

Een aantal jaar geleden probeerde Monique zoveel mogelijk mensen in haar omgeving te helpen. “Op een gegeven moment kwamen afgedankte dieren zelfs bij mij terecht. Ik vond letterlijk een keer een konijn in een doosje voor de deur.” Ze besloot meer mensen te willen helpen en inmiddels is de Dierenvoedselbank Amersfoort een stichting, met een afhaallocatie in een kantoortje in een flatgebouw aan de Liendertseweg.

Dierenvoedselbank Amersfoort

Het werkt zo: mensen die niet zoveel te besteden hebben, worden via de Voedselbank doorgestuurd naar Monique. Je geeft bij haar op hoeveel huisdieren je hebt en kan vervolgens één keer per maand voor maximaal drie dieren voeding halen. En met wat geluk zelfs ook nog een lekkere kluif of een speeltje. Voor sommigen kan het niet gek genoeg. “Natuurlijk zijn er altijd mensen die meer willen,” vertelt Monique, “Sommige mensen verzinnen zelfs huisdieren om meer voer te krijgen.”

Dierenvoedselbank Amersfoort
Eén van de vrijwilligers is druk bezig met het sorteren van het eten. Foto: Charella Hulsbosch

De verhalen van de mensen die maandelijks naar de Dierenvoedselbank komen, zijn verschillend. Zo komt er elke maand weer een man uit Achterveld op zijn scootmobiel hondenvoer halen. Hij blijft graag even zitten voor een kopje koffie en een praatje met de vrijwilligers. Ook mensen waarvan je het misschien niet zo snel zou verwachten, hebben Monique’s hulp nodig.

‘Het kan zo omslaan’

“Er komen hier ook mensen die een goede baan hadden, een koophuis en regelmatig op vakantie gingen. Als je dan uit elkaar gaat of je raakt je baan kwijt, dan val je echt in een zwart gat”, legt de initiatiefneemster uit. “Wat ik wil zeggen is: het kan zo omslaan. En daar staat niet iedereen bij stil.”

Dierenvoedselbank Amersfoort
Foto: Charella Hulsbosch

Vaak zijn de dieren er al voor de problemen beginnen. Monique blijft realistisch: “We hebben ook iemand die tien katten heeft en dan vertellen ze dat er een elfde bijkomt. Waarom? ‘Het is zielig als hij naar het asiel moet’. In sommige gevallen is het gewoon niet verstandig.” Maar ze snapt diereneigenaren ook. “Ik zou zelf ook iets minder eten als mijn dieren maar thuis konden blijven wonen.”

‘Misschien kun je er iemand anders blij mee maken’

Ondertussen is Monique dagelijks bezig met mailtjes en donaties, want zonder donaties geen Dierenvoedselbank. Eén van de vrouwen die vanmiddag de dierenvoedselbank bezoekt, reikt haar een zakje hondenvoer aan. “Mijn hond at het niet, misschien kun je er iemand anders blij mee maken”, zegt ze. Zo werkt het dus ook wel weer. Het enige dat Monique jammer vindt, zijn de eisen die baasjes soms hebben. “Mijn hond mag alleen maar dit of moet alleen maar dat. Mensen verwachten veel van je. We proberen via donaties wel speciaalvoer te krijgen voor dieren die het écht nodig hebben, als we dat kunnen regelen zijn de baasjes altijd blij.”

Dit artikel is eerder verschenen op indebuurt.nl.

error: Content is protected !!