Blog,  Boeken

Schrijf je boek: 5 dingen om over na te denken

In het tweede jaar van mijn studie wist ik het zeker: ik ga ooit een boek schrijven. Er ligt inmiddels zo’n kleine zes jaar een verhaal op de plank, dat moet nu toch wel eens af. Ik besluit er in mijn derde jaar op de School voor Journalistiek over te bloggen. Inmiddels ben ik een aardig eind op weg met mijn eigen verhaal en meer gemotiveerd dan ooit. Om dat te vieren deel ik vandaag tips die ik tijdens mijn blogavontuur tegen ben gekomen.

“Het is alsof er een kind wordt geboren. Het kost bloed, zweet en tranen”, vertelt Helen Vreeswijk mij een aantal weken geleden. Dat gaat niet over een echte bevalling, maar over het schrijven van een boek. Hoe verder je met een verhaal komt, hoe meer je snapt wat ze bedoelt. Natuurlijk is het leuk, maar het schrijven van een boek moet je niet onderschatten. Tijdens mijn zoektocht hoe ik het best mijn eerste boek kan realiseren ben ik verschillende tips tegengekomen. Ik heb vijf dingen om over na te denken op een rijtje gezet.

1. ‘Je kunt iets overdragen’

Voor je gaat schrijven bedenk je wat je wil bereiken met een boek. Wil je geld verdienen? Dan zou ik nog even nadenken. Je kunt met een verhaal iets overdragen aan andere mensen of ze iets meegeven wat jij hebt meegemaakt. Culinair schrijfster Larisse van der Haar-Buijze bijvoorbeeld. Zij heeft verschillende kookboeken geschreven ‘omdat iedereen net zo lekker moet kunnen eten als ik’, volgens haar zoontje Daan. Ze heeft van zijn wens haar missie gemaakt: “Als ik met mijn verhaal één iemand kan helpen is het niet voor niets geweest.”

2. Freewriting

Ik weet nog dat ik dit heel lastig vond. “Alles wat er in je op komt op papier zetten, niet nadenken over spelling, grammatica en of het logisch is”, vertelde Laura Stassen mij. Hoewel dat niet direct aan te raden is wanneer je bezig bent met je eigen verhaal, kan het goed zijn om je hoofd even leeg te maken op deze manier. Kijk wanneer je vastloopt, ik had de laatste keer geen inspiratie meer na zes minuten.

3. Opstapje

Maar waar begin je dan? Bedenk je dat niet alle boeken bestaan uit een lang verhaal. Tegenwoordig schrijven bijvoorbeeld veel bloggers een eigen boek. In de tijd dat ik mijn blog heb bijgehouden nog niet zo, maar tegenwoordig  steeds meer. Denk aan Het Groene Meisjes boek of Happy Life van Mascha feoktistova.

Ik heb toen voor het blog Moestuinmoeder Susan Lambeck gesproken. Voor haar boek selecteerde ze blogteksten over haar moestuin. Een uitkomst omdat ze toen niet genoeg inspiratie had voor een roman. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het hebben van een blog een garantie is dat je ook een boek kunt schrijven, maar bloggen lijkt mij een goede oefening.

4. Shut up and write

Wat doe je als je na een aantal jaar je verhaal onder het stof vandaan haalt en weer wil beginnen met schrijven? Een uur schrijven in stilte dus. In Utrecht kan het nog steeds. Ik weet nog dat de stilte een magische werking had en het uur vliegt dan echt voorbij. Ik omschrijf het als een roes.

5. Promoten

Afgelopen zaterdag ben ik met twee Betuwse schrijfsters in boekhandel Arentsen geweest. Zij hebben daar een middag hun boeken gesigneerd. Een van de schrijfsters, Joke Janssen, sprak ik in 2013 al. Over haar eerste boek zei ze: “Het was allemaal helemaal nieuw voor mij. Daarna had ik zoiets van: en nu breek ik gigantisch door! Dat gebeurde helaas niet. Ik heb er in die periode heel erg aan getrokken.”

Het is goed om in je achterhoofd te houden dat het schrijven van een boek leuk klinkt, en ook leuk is, maar zowel het schrijven als alles wat daarna komt gaat niet vanzelf.

error: Content is protected !!