Food,  Fotoreportage,  Portfolio,  Stadsblad Utrecht

Verpakkingsvrije winkel Bag&Buy opent in de binnenstad

Utrecht – De eerste verpakkingsvrije winkel van Utrecht heeft vrijdag zijn deuren geopend. Bij Bag&Buy aan de Twijnstraat tappen en scheppen de klanten de producten die ze willen kopen in potten, bakjes en zakjes.

De opening wordt verricht door Emily-Jane Lowe, schrijfster van het boek ‘Leven zonder afval’. Lowe moet een grote inspiratie zijn voor de klanten van de winkel die massaal lege yoghurtemmers, tupperwarebakjes en katoenen zakken meegenomen hebben. Door de voedingswaren op deze manier aan te bieden wordt er een stuk minder verpakkingsmateriaal gebruikt en dat zorgt voor minder afval.

Kleine beetjes

Het produceren van minder afval is niet de enige reden voor mensen om te kopen in een verpakkingsvrije winkel. De Duitse Wiebke Theiler (22) heeft tijdens de opening al flink wat potten gevuld, waaronder een paar kleine. “Ik heb van sommige producten maar een klein beetje gekocht”, vertelt ze. “Als ik meer moet kopen dan bederft het, omdat ik het niet vaak genoeg gebruik.” Ze sluit achteraan in de rij met twee armen vol potjes, ze kan het nauwelijks dragen. En ze is niet de enige. “Daar ben ik weer”, zegt een opgewekte vrouw tegen de caissière. Niet veel mensen stoppen hun producten in een katoenen tas. Deze vrouw wel. “Zo blijven ze een tijdje goed”, legt ze uit.

Potten en zakken

Voor de impulsieve klanten staan er potjes en zakjes in de winkel om te vullen. “Omdat we groot inkopen, besparen we in de hele keten verpakkingsmateriaal”, legt initiatiefnemer Wim Van Dijk uit. Met hulp van crowdfunding wist hij de winkel aan de Twijnstraat te realiseren.

Uit heel Nederland

Wie denkt dat de verpakkingsvrije winkel alleen is voor studenten of zweverige milieuactivisten heeft het mis. Op de eerste dag komen verschillende soorten klanten al uit alle hoeken en gaten van Nederland. “Er kwam vanochtend iemand uit de buurt van Deventer, die gingen met builen de deur uit”, zegt hij trots. Op het trapje dat uitkijkt over de winkel heeft Van Dijk goed zicht op de tappende en scheppende klanten. Het is allemaal nog wat onwerkelijk. Van Dijk: “We hebben hier zo hard voor gewerkt. Dat ik nu hier sta en de winkel open is, geeft een bijzonder gevoel.”

error: Content is protected !!