Helen Vreeswijk en Joke Janssen: ‘Als schrijver ben je geen popidool’

Tiel –¬†Rondrijden in een auto met je eigen boeken op de zijkant en dan te horen krijgen ‘Goed h√®, boeken van die schrijfster’. Het leven van een auteur gaat niet over rozen.
Speciaal voor alle lezers die een auteur wel herkennen als zij voor ze staat, signeren Betuwse schrijvers Helen Vreeswijk en Joke Janssen op zaterdag 10 oktober bij Arentsen.

De twee schrijfsters uit Tiel en Kerk-Avezaath hebben iets te vieren. Voor de zomer kwam ‘Lang leve familie!’ van Joke Janssen uit. Een dagboek van de twaalfjarige Petra die met de nodige humor een kijkje in haar leven geeft, maar het doodnormale leventje krijgt een onverwachte wending. Ook verscheen ‘Bloedbroeders’ van Helen Vreeswijk, over de zestienjarige Reza die door zijn neef op het criminele pad terecht komt. Twee verschillende boeken voor de jeugd van twee verschillende auteurs, die er al ruim vier jaar een goede vriendschap op nahouden. Dat het een feestje wordt, mag duidelijk zijn. Vreeswijk: ,,Het is voor ons een feestje waarbij we vieren dat de boeken uit zijn. Het is alsof er een kind wordt geboren. Het kost bloed, zweet en tranen.”

Verschillende karakters

De band tussen de Betuwse schrijfsters ontstaat bij Arentsen als Janssen haar eerste boek aan het signeren is. ,,Helen vroeg aan mij ‘hoe lang moet je nog?’ Ik was verbaasd, want het was mijn eerste boek en niemand kende mij echt. ‘Ik schrijf ook wel eens wat’, gaf Helen toen als verklaring”, vertelt ze. Sindsdien houden ze contact met elkaar. Vreeswijk: ,,Het is niet zo dat we samen gaan sporten, maar we komen wel bij elkaar op de thee. Joke is heel anders dan ik en dat is juist leuk. Verschillende soorten mensen in je leven, dat geeft en beetje kleur.” Op die manier leren ze ook veel van elkaar. ,,Helen is natuurlijk populair en ik zie hoe zij zichzelf blijft. Ik heb van haar geleerd om geduld te hebben. Je eerste boek wordt niet gelijk een bestseller”, zegt Janssen.

‘Ze zal zo wel komen’

Ze zijn graag in gezelschap van hun lezers. Het is vooral Vreeswijk die dat erg letterlijk neemt. ,,Laatst was ik in Utrecht om te signeren, toen ben ik vooraf in het publiek gaan zitten. Iemand vroeg toen aan mij: ‘weet jij of je dat boek eerst moet kopen?’ Ik antwoordde dat ik dat ook niet wist, maar zei ik: ‘ze zal zo wel komen.’ Ze wist dus niet wie ik was”, vertelt ze lachend. Janssen valt haar bij: ,,Ja, als schrijver ben je geen popidool.” Misschien dat de film van Vreeswijk nog wat bij gaat dragen aan de sterrenstatus van de schrijfster. Er wordt achter de schermen nog hard gewerkt aan de verfilming van ‘de kick’. ,,We zijn aan het kijken of het in de buurt van Tiel opgenomen kan gaan worden”, vertelt ze trots. Het liefst zou ze haar fans daar ook bij betrekken.

Diehard fans

Het is niet de eerste keer dat de auteurs samen gaan signeren. ,,Vorig jaar zaten we voor de Bruna en dat vond ik ook heel leuk om samen te doen”, vertelt Janssen. Vreeswijk grapt: ,,Wij zijn geweest en nu zijn ze failliet. Ik weet ook niet hoe dat kan!” We lachen om het grapje, maar we weten allemaal dat zowel winkels als schrijvers het lastig hebben in deze tijd. Janssen: ,,Je wil beschikbaar blijven voor de mensen die wel willen komen naar zo’n sessie.” Vreeswijk knikt: ,,Mensen bestellen veel via internet en komen bijna niet meer in de winkels. Een signeersessie is belangrijk voor het contact met de diehard fans.”
Daarom proberen de dames extra dingen te doen voor de lezers die komen. Zo hebben ze in het verleden gezorgd voor wat snoepjes of een appel, maar sommige dingen gaan ze te ver. ,,Je moet oppassen dat je geen entertainer wordt. Wij zijn meer van het persoonlijk contact dan van het gitaarspelen en een liedje zingen”, zegt Janssen lachend.

Meet and greet

Tijdens de Kinderboekenweek signeren Janssen en Vreeswijk hun boeken op zaterdag 10 oktober tussen 14:00 en 16:00 uur. Daarnaast beantwoorden ze vragen van lezers. Dat is belangrijk, want het kinderboek dreigt een ondergeschoven kindje te worden. “Recensies in de krant gaan vaak over literatuur of buitenlandse schrijvers. Voor kinderen is lezen zo belangrijk, dat mag best meer aandacht krijgen.”

Meer zien? Bekijk de foto’s van de signeersessie hier.

Dit artikel verscheen eerder in de Stad Tiel