Gordon: “Ik erger me dood aan al die suiker”

Zanger en presentator Gordon brengt in november zijn healthy receptenboek ‘Ik ben niet van suiker’ uit. Onder het genot van een low sugar taartje vertelt de Amsterdammer in zijn koffiezaak Blushing Blaricum over een kant die maar weinig mensen van hem kennen.

Met zorg tovert Gordon het stukje chocoladetaart uit de vitrine. Een snufje zout er overheen en om het af te maken een framboos erop. Met de precisie waarmee hij zou kunnen werken aan een van zijn programma’s verzorgt Gordon het taartje. “Weet je trouwens wat een lekkere smaakcombinatie is,” begint hij, “Aardbei met peper.” Gordon zou Gordon niet zijn als hij niet gelijk de daad bij het woord zou voegen. Hij begint een aardbei te bestrooien met peper en wat blijkt: hij heeft gelijk. Het is een hele bijzondere, maar zeker geen onsmakelijke, combinatie.

Je voelt je hier in blushing als een vis in het water volgens mij.

“Ja! In de zaak zijn is ook heel leuk. Wat ik nu doe bij blushing gaat terug naar waar ik ooit vandaan ben gekomen: de markt. Daar heb je ook het contact met de mensen en dat is toch het allerleukst. Ik ben ook echt een horecaman. Ik heb een koksopleiding gedaan, maar dat was toch niet helemaal mijn ding. Als kok heb je weinig contact met de gasten en dat heb ik liever wel.”

Op welke manier kun je van levensstijl veranderen door ‘Ik ben niet van suiker’?

“Ik hanteer in het boek en bij Blushing het beleid van low or no sugar. In deze maatschappij ontkom je niet meer aan suiker, tenzij je alles uit je koelkast weggooit en voortaan echt rechtstreeks uit je tuin eet. Ik erger me dood aan al die suiker in voedingsmiddelen, want er is niets zo verslavend. Het is nog erger dan cocaïne.”

Gordon en eten, is dat een gouden combinatie?

“Ja zeker! Ik kan zo van eten genieten. Vanochtend bijvoorbeeld toen ik een open omelet met ricotta, stukjes broccoli en doperwten at. Dan denk ik ja, dit is toch zo vreselijk lekker én gezond.”

Welke gerechten van de menukaart van Blushing zien we terug in het boek?

“De kinky quinoa salad met een frisse basilicum dressing en tonijn of kip. Ook de carrotcake en appeltaart zonder suiker, de best verkochte taart hier, komen terug.  Er staat ook een recept in dat ik zelf heb bedacht voor een vegetarische hamburger, want ik ben zelf sinds enkele weken vegetariër.”

En zo ineens ben je vegetariër, dat is nogal een omslag.

“Ja dat heeft te maken met mijn smaakverandering en ook met het ongeluk dat ik heb gehad. Maar ik voel me er zo goed bij. Niets meer van een dood dier in mij, dat gaat niet meer samen. Het ongeluk heeft heel veel met me gedaan, maar eigenlijk alleen maar hele goede dingen. Je leven loopt zoals het loopt, dus ik denk dat het zo heeft moeten zijn.”

Heb je een persoonlijk favoriet recept uit het boek?

“De kokosballetjes vind ik zo vreselijk lekker en kokos is ook nog eens heel goed voor je. Een andere favoriet is de duo penotti chocolate cookie op basis van cashewnoten. Daar zit ook geen suiker in, maar wel een chocoladelaagje over. Fantastisch.”

Je bent sinds je 35e suikerpatiënt. Waarom is het nu tijd voor dit gezonde concept?

“Horen dat je suikerziekte hebt is een klap in je gezicht. In eerste instantie denk je dat je er wel overheen komt , maar daarna komt pas het verwerkingsproces. Dan kom je er achter dat het in je familie zit. Wanneer je de regels niet volgt ga je eerder dood. Dat is gewoon heel heftig. Mijn vader was 65 jaar oud toen hij overleed. Dat is voor mij over achttien jaar. Dat zou ik zonde vinden, want die jaren zijn zo voorbij.”

Op welke manier zien we diabetes terug in ‘Ik ben niet van suiker’?

“Het boek is er deels om uit te leggen wat diabetes is. Want klopt het dat je helemaal geen suiker meer mag als je suikerpatiënt bent? Nee, dat klopt niet. Maar wat houdt het dan wel in? Dat leg ik in het boek ook uit.”

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

“Zonder twijfel: tomatensoep. Ik ben echt een tomatensoep-addict. Eigenlijk alles waar tomaten in zit. Met pasta ben ik wel voorzichtig. Heel af en toe maak ik ook nog wel eens een risotto. Dat is ook heel slecht voor je, maar één keer in de drie maanden moet ik gewoon een risotto eten. Dat vind ik zo lekker met bospaddenstoelen, truffelolie en een gamba’s erdoorheen.”

Geef je nog wel eens toe aan andere guilty pleasures?

“Ja, heel ordinair, maar een roze koek met slagroom kan ik niet laten staan. (lachend) Dat is echt verschrikkelijk en dat doe ik gewoon ook nog af en toe. Ja aan die guilty pleasures moet je soms toegeven. ”

Dit artikel is verschenen op CLEEFT.nl