Jonathan Jeremiah over ‘Oh Desire’: ”Ik schrijf mijn nummers voor de personen die ik lief heb”

Twee jaar is het stil geweest rond Jonathan Jeremiah. Op 27 maart komt zijn tweede studioplaat Oh Desire uit. In de zeer persoonlijke nummers gaat Jeremiah terug naar zijn roots in de soulmuziek. In het Conservatorium hotel spreekt CLEEFT met de zanger over het album, avonturen en zijn familie.    

Nederland omarmt Jonathan Jeremiah in 2010 als de zanger hits scoort met ‘Happiness’ en ‘Lost’ van debuutalbum A Solitary Man. Jeremiah voelt zich prettig in Nederland en schrijft het nummer ‘Lazin’ in the Sunshine’ in het Vondelpark. Hij gaat een samenwerking aan met het Metropole Orkest, dat resulteert in het album Gold Dust. Voor zijn derde album besluit Jeremiah terug te keren Engeland.

Derde album

Oh Desire is in Ray Davies’ (The Kinks) Konk studio in Noord-Londen opgenomen. Zijn tweede album heeft hij heel snel opgenomen, daarom neemt hij voor Oh Desire wat meer de tijd. “Het was prettig om langer de tijd te hebben om nieuwe liedjes te schrijven. Sommige nummers hebben die tijd nodig om uiteindelijk goed te worden’’, verklaart de zanger. De samenwerking tussen Jeremiah en zijn band is op dit album intensiever dan ooit tevoren. Dat gaan we volgens de zanger niet alleen op de plaat, maar ook live terug horen. “Je kunt niet met veertig man op het podium staan,’’ zegt Jeremiah lachend, “maar je moet wel iets van diepte hebben in je muziek. Al mijn favoriete zangers hadden een vaste band achter zich, ik wilde dat ook.”

Terug naar zijn roots

Voor Oh Desire is Jeremiah terug gegaan naar zijn roots, de soulmuziek die we kennen van zijn debuutalbum A Solitary Man. Het tweede album in samenwerking met het Metropool Orkest was een uitstapje, want bij het nieuwe album ligt de nadruk meer dan ooit op de zang van Jeremiah en de muziek van zijn gitaar. Jeremiah: “Op dit album is de zang zo opgenomen als het van nature is, daar ben ik heel blij mee. Het orkest hebben we later pas opgenomen. Het is geweldig om met het orkest live op de achtergrond te zingen, dat haalt het beste in je naar boven, maar het is ook goed om je te concentreren op de betekenis van het nummer.”

Op avontuur

Jeremiah weet als geen ander wat avontuur is. Op tienjarige leeftijd komt zijn vader vanuit India per boot naar Engeland. Muziek is voor Jeremiah de manier om op verkenning te gaan. “Ik ben een gelukkig mens, omdat mijn werk betekent dat ik rond mag reizen”, vertelt de zanger. Zijn tour in mei brengt hem naast Nederland onder andere in Duitsland en België. Het avontuur begint in Paradiso, een plek waar Jeremiah goede herinneringen aan heeft. “Het is de eerste locatie in Nederland waar ik gespeeld heb. De eerste keer in Paradiso stonden er 20 man in het publiek. Een tijd later stond ik in een uitverkochte zaal”, vertelt hij.

One, seven, thirteen

De zanger is altijd gek geweest op filmmuziek en instrumentale stukken. De instrumentale stukken op het album, de nummers ‘One’, ‘Seven’ en ‘Thirteen’, zijn de rode draad door het album. Die toevoeging ontleent Jeremiah aan zijn vader. “Mijn vader vertelde altijd over de films die hij zag toen hij nog in Indiawoonde. Films beginnen daar met een instrumentaal stuk wat in het midden en eind terugkomt. Dit heb ik aan het album toegevoegd en zo een stuk van mijn vaders jeugd erin gestopt”, vertelt Jeremiah trots.

Persoonlijk

Het is niet toevallig dat de zanger iets uit de jeugd van zijn vader gebruikt op dit album. Jeremiah schrijft zijn nummers voor personen die hij lief heeft. De muziek op Oh Desire is hierbij geen uitzondering. “In mijn nummers zing ik over mijn eigen ervaringen of vertel ik een verhaal vanuit mijn perspectief’’, vertelt Jeremiah. Op de vraag of het lastig is om zo’n persoonlijk nummer te zingen voor een publiek antwoordt hij: “Dit is voor mij veel natuurlijker, het zou lastiger zijn als ik nummers zong die niet zo’n betekenis hebben.’’ Een voorbeeld van zo’n persoonlijk nummer is ‘Wildfire’. De zanger schreef het nummer voor zijn moeder die erg ziek was. Jeremiah: “Met dit album deel ik mijn liefde voor de mensen om mij heen en de mensen die ik verloren ben.’’

Jonathan Jeremiah noemt Oh Desire ‘het meest oprechte album dat hij heeft geschreven’. In mei staat de zanger in Paradiso, TivoliVredenburg, het Paard van Troje en de Oosterpoort. De clubtour is niet van minuut tot minuut ingestudeerd, er is ruimte voor dingen die spontaan gebeuren. Bezoekers kunnen dan ook een speciale avond verwachten. Jeremiah: “We willen niet elke avond precies dezelfde show spelen, je moet elke avond iets speciaals doen voor het publiek.”

Het interview met Jonathan Jeremiah is verschenen op CLEEFT.nl.