Gilde Amersfoort
Indebuurt Amersfoort,  Interview

Liza (29) is de jongste stadsgids van Amersfoort: ‘Als ik door Muurhuizen loop zie ik allemaal verhalen’

Twee jaar geleden verhuisde Liza Heijboer naar Amersfoort. Ze werd verliefd op de stad en wilde alles weten van de geschiedenis. Dit jaar slaagde ze voor de opleiding als stadsgids en nu kan ze wekelijks doen wat ze het liefst doet: “Lekker dwalen door de straatjes in de binnenstad.”

De verhuisdozen zijn nog niet uitgepakt, of Liza hangt al aan de telefoon met Gilde Amersfoort. De club kent vooral gepensioneerden omdat veel wandelingen ook op doordeweekse dagen zijn. Dat houdt Liza in ieder geval niet tegen. “Ja, de andere gidsen hadden mijn ouders kunnen zijn. Maar we zijn allemaal geïnteresseerd in de geschiedenis en de stad, en dat verbindt.”

Geschiedenis

De jonge stadsgids zat vroeger al met haar neus in de boeken. Geschiedenis vond ze één van de leukste vakken. “Dan las ik over de Tweede Wereldoorlog, de VOC of de oorlog in Vietnam en dan zag ik het voor me. Op die manier ging het voor mij leven, dat wilde ik ook als ik door Amersfoort liep.”

Opleiding

Door stadsgids te worden hoopt ze de geheimen van de binnenstad te kunnen ontrafelen. Dankzij haar eigen bedrijf is Liza flexibel en zo weet ze uiteindelijk ook Gilde Amersfoort te overtuigen. “Ik vertelde dat ik juist heel makkelijk tijd vrij kon maken. Toen kwam ik op een wachtlijst en werd ik op een gegeven moment gebeld dat ik mocht beginnen aan de opleiding.” Een half jaar lang ging Liza afgelopen winter met een groep gidsen in spe door weer en wind op pad om het vak te leren.

‘Op de koudste dag trok ik wel een skipak aan’

En als we zeggen door weer en wind, dan bedoelen we ook door weer en wind. “Op de koudste dag was het -15 graden. Toen heb ik wel een skipak aangetrokken, want dat trok ik echt niet”, vertelt ze lachend. Inmiddels heeft ze het skipak ingeruild voor de welbekende blauwe jas. Ze wilde Amersfoort leren kennen, die missie is geslaagd. “Als ik nu door Muurhuizen loop, zie ik allemaal verhalen. Het is alsof de stad nu voor mij meer betekenis heeft gekregen. Zeker omdat ik hier zelf niet vandaan kom.”

‘Ik word blij van de rijke geschiedenis’

Het leukste aan Amersfoort? Dat is toch wel dat er zoveel bewaard is gebleven. “Zet iemand die vijfhonderd jaar geleden hier woonde terug in de binnenstad en hij zal een beetje gek opkijken van de auto’s, maar hij herkent de omgeving nog wel.” En zo kan Liza nog wel even doorgaan. Over de veranderingen op de Hof en de plannen die ooit bestonden om er een busstation van te maken. Achter elk plekje zit een verhaal, het verhaal dat de jongste stadsgids nu aan iedereen die dat wil mag vertellen: “Die rijke geschiedenis van Amersfoort, daar word ik zo blij van.”

Dit artikel is eerder verschenen op indebuurt.nl.

error: Content is protected !!