Indebuurt Amersfoort,  Interview

Geen locatie te gek voor trouwambtenaar Coen Molenveld: ‘Laatst had ik een huwelijk in een koeienstal’

Coen Molenveld zit al 35 jaar in de horeca. Dag in dag uit is hij bezig om mensen een leuke tijd te bezorgen. “Het leek me dan ook geweldig leuk om een hele mooie dag in het leven van twee mensen te faciliteren.” En vanaf dat moment was het duidelijk: Coen moest en zou trouwambtenaar worden.

Maar dat had nog wel wat voeten in de aarde. In 2009 stuurde hij zijn eerste sollicitatie naar de gemeente. Toen was er geen behoefte aan, maar Coen bleef volhouden. Elk jaar stuurde hij een brief, tot hij in 2015 ook echt werd uitgenodigd voor een kennismaking. “Het voelde als een overwinning voor mezelf en ook voor Amersfoort”, zegt hij lachend.

‘Regelmatig heeft het bruidspaar zoiets van, doe maar niet’

Maar wat voegt Coen toe aan het rijtje trouwambtenaren van de gemeente? Nou, als gast onderuitgezakt naar het bruidspaar kijken is er bij bijvoorbeeld niet echt bij. Staat hij ineens niet meer achter het katheder? Dan kan het zomaar zijn dat hij naast je staat. “Als iemand in de zaal ergens om lacht loop ik daar wel heen om te vragen waarom. Regelmatig heeft het bruidspaar zoiets van, doe maar niet. Maar als ze het echt niet leuk vinden dan doen we dat niet. De verhalen moeten wel ter vergroting van de feestvreugde zijn, niemand zit te wachten op verhalen om je voor te schamen.”

‘Dat maakt indruk, die kant zit er soms ook aan’

Maar er is ook plek voor speciale ontroerende wensen. Zoals de wens van een bruidspaar dat onlangs een familielid was verloren. Aan Coen de taak om de overledene de ceremonie te betrekken. “Dat maakt wel indruk, die kant zit er soms ook aan. Ik vind het mooi om dat op een manier te doen waar mensen ook blij van worden.”

Over speciale plekken

De plek van het huwelijk kan Coen niet gek genoeg. Stiekem zou hij vanuit zijn achtergrond in het theater wel eens een groots huwelijk willen sluiten, met acrobaten en al. Maar een bruiloft in Hoogland onlangs was ook wel bijzonder. “In een koeienstal waar iedereen op strobalen zat. De koeien stonden er nog, die loeien natuurlijk regelmatig door mijn verhaal heen.” En zie daar dan maar eens op door te vragen, meneer de trouwambtenaar.

‘Het kan zomaar zijn dat ik vergeetachtiger word’

Hoe lang Coen nog mensen gaat trouwen? De tijd zal het leren. “Ik hoop dat mijn omgeving me scherp houdt. Het kan zomaar zijn dat ik vergeetachtiger word naarmate ik ouder word. Als ik dan minder alert ben, moet ik stoppen.”

Dit artikel is eerder verschenen op indebuurt.nl.

error: Content is protected !!