De Liedjesfabriek
Indebuurt Amersfoort,  Interview

Marco’s actie klinkt als muziek in de oren: ‘Bomvolle Groenmarkt voor de Liedjesfabriek’

De benefietactie voor Het Vergeten Kind afgelopen zomer ligt nog vers in het geheugen, maar initiatiefnemer Marco van der Pol is al bezig met het volgende evenement. In september is het tijd voor ‘033 voor de Liedjesfabriek’ en Marco licht alvast een tipje van de sluier op.

In Marco’s zoektocht naar een goed doel om geld voor in te zamelen, kwam hij langs het bijzondere werk van de Liedjesfabriek. Een match made in heaven, zeker als je bedenkt dat de Amersfoorter zelf elke zaterdag op de radio te horen is met zijn programma Eemlands Hart bij Eva.

Muziek naar kinderen

Dat muziek in veel gevallen écht kan helpen, blijkt wel uit het werk van de Liedjesfabriek. “Je kunt het vergelijken met Clini Clowns, maar dan met muziek”, legt Marco uit. Aan de ene kant brengt de stichting muziek naar kinderen die erg ziek zijn en graag naar muziek willen luisteren, aan de andere kant krijgen zieke kinderen de mogelijkheid om zelf een liedje op te nemen en daar ook nog eens een videoclip bij te maken.

‘Elk woord van het liedje komt ontzettend binnen’

Marco was na het zien van wat video’s van de stichting gelijk verkocht. “Per toeval kwam ik er op. Ik heb één van de liedjes veertig keer geluisterd en bij de 41e keer kun je me nog steeds opdweilen. Elk woord van het liedje ‘niemand kan me echt begrijpen’ komt ontzettend binnen.”

Eerst een actie voor het Vergeten Kind, nu de Liedjesfabriek. Kinderen lijken wel een terugkerend thema in de acties van de Amersfoorter. “De belangrijkste reden daarvoor is dat ik zelf twee gezonde kinderen heb. Het komt voort uit een stukje dankbaarheid”, legt Marco uit.

Feest op de Groenmarkt

Het plan? Van elf tot en met dertien september één groot feest bouwen op de Groenmarkt. “We willen zo ontzettend veel festiviteiten en optredens organiseren dat het hele plein continu vol staat”, zegt hij trots. En dat doet hij niet alleen. Joyce Hardeman van Meet&Discover aan de Stadsring organiseert mee. Stiekem hopen ze op een grote finale de laatste dag, met Amersfoortse artiesten als Diggy Dex en Miss Montreal, maar de invulling van het programma volgt later.

Zo pril als de plannen zijn: Marco heeft toch wel mooi 25 ondernemers weten te strikken om zich ook in te zetten. Maar er moet nog veel gebeuren. “We hebben alleen nog maar een fundament. De invulling voor het programma komt nog en als we iets verder zijn gaan we ook wel kijken of er bijvoorbeeld scholen zijn die hun steentje bij willen dragen.”

‘Heel veel Amersfoorters staan voor elkaar klaar’

Het initiatief wordt door de hele stad nu al goed ontvangen en de gemeente is ook enthousiast. “Dat vind ik zo typerend voor Amersfoort. Heel veel mensen staan voor elkaar klaar en staan open voor mooie initiatieven. Er is een soort saamhorigheidsgevoel, het heeft bijna een dorps karakter. Dat maakt mij wel plaatsvervangend trots.”

Op de hoogte blijven? Dat kan het best via Facebook.

Dit artikel is eerder verschenen op indebuurt.nl.

error: Content is protected !!