Lady's Linked
Indebuurt Amersfoort,  Interview

Nienke kreeg zelf te maken met huiselijk geweld en wil nu anderen helpen

Na een relatie van tien jaar besluit Nienke in 2015 samen met haar baby van zes weken oud haar vriend te verlaten. “Ik had lange tijd geen idee waar ik in zat, de signalen van psychisch geweld heb ik nooit herkend”, vertelt ze. Nu wil ze anderen helpen met haar netwerk Lady’s Linked.

Huiselijk geweld, en dan met name psychisch, daar focust Nienke zich op. Voorbeelden zijn vechtscheidingen of langdurige relaties waar iets niet klopt, zoals bij Nienke het geval was. Ze heeft een netwerk van ervaringsdeskundige buddy’s opgezet om slachtoffers van psychisch geweld te helpen.

‘Je lijkt een perfect match’

“In het begin van mijn relatie was alles geweldig, zie je de goede kwaliteiten en lijk je echt een perfecte match”, legt ze uit. “Maar dat is maar schijn en al gauw zie je de eerste kleine breukjes. Hij zegt: ‘Dit klopt niet’ of ‘dat heb je verkeerd gezien’, er wordt aan jouw waarheid getornd en dat gebeurt steeds vaker en wordt steeds erger.”

Bang om te falen

Het continu naar beneden gehaald worden, altijd de schuld krijgen en meerdere keren per dag te horen krijgen dat het maar goed is dat hij nog wel om haar geeft, wordt Nienke teveel. Ze verliest zichzelf en denkt dat het aan haar ligt. “Op een gegeven moment ga je jouw waarheid ook bij hem leggen, het is jouw schuld en je wil jezelf continu verbeteren. Dat is ook de reden dat veel slachtoffers niet uit zo’n relatie stappen. Ze willen niet falen en het perfecte plaatje in stand houden.”

‘Er moet voor iedereen die dit meemaakt een buddy komen’

Bij Nienke mondt de psychische mishandeling aan het eind van haar relatie zelfs uit in fysiek geweld. Als ze besluit haar partner te verlaten met haar pasgeboren baby, trekt ze in bij haar ouders om haar relatie te verwerken.

Omgangsmomenten

Maar de omgangsmomenten waarop haar ex hun zoontje ziet, vallen haar zwaar. “Als je nog niet bent hersteld, ga je alle kanten op. Je bent oververmoeid, voelt je minderwaardig en wordt er bijna depressief van.” Tot ze een lotgenoot leert kennen, die met haar meegaat. “Ik merkte dat ze begreep hoe ik me voel, iets dat hulpverleners niet altijd doen. De impact van het omgangsmoment werd minder groot. Toen dacht ik: er moet voor iedereen die dit meemaakt een buddy komen.”

Buddy’s

Nienke weet uit ervaring dat mensen in een dusdanig slechte relatie niet altijd worden gehoord, omdat de wederhelft volgens haar een masker opzet naar de buitenwereld. Maar ook in een vechtscheiding kan het er hard aan toe gaan. Daar moest verandering in komen, in de vorm van een buddy.

‘Iedereen die zich herkent in mijn verhaal, kan zich aanmelden’

Vandaag de dag staat er een team vrijwilligers klaar, onder leiding van Nienke, voor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het zijn stuk voor stuk lotgenoten die weten hoe je je voelt en kunnen ondersteunen waar nodig. Over vijf jaar hoopt Nienke mensen door heel Nederland te kunnen helpen, met een nog groter netwerk van buddy’s. “Iedereen die zich herkent in mijn verhaal en dus ervaring heeft met psychisch geweld, kan zich aanmelden als ervaringsdeskundige. Als je niet volledig bent hersteld, kun je je altijd aanmelden voor onze WhatsApp-groep via de website.”

‘De verhalen raken me nog altijd’

Zo probeert ze haar eigen ervaring op een positieve manier in te zetten, om anderen te helpen: “De verhalen van mensen die zich via de website aanmelden raken me nog altijd, ik ben ook maar een mens. Maar de emoties heb ik tegenwoordig wel onder controle.”

Dit artikel is eerder verschenen op indebuurt.nl.

error: Content is protected !!