Boekverfilming voor ‘De Kick’ van Helen Vreeswijk

KERK-AVEZAATH – Young adult-roman ‘De Kick’ wordt verfilmd. In het boek wordt een zaak van de Betuwse recherche opgetekend door Helen Vreeswijk. Met een film op de planning heeft de schrijfster wellicht nog andere ambities. ,,In mijn boeken heet ik Heleen Resmann. Als ze terugkomt in de film ben ik benieuwd wie haar gaat spelen. Misschien mag ik het zelf wel doen, dat deed Alfred Hitchkock tenslotte ook”, grapt de Betuwse schrijfster.

Voor een filmliefhebber als Vreeswijk is het lastig te bevatten dat haar boek straks op het witte doek te zien is. ,,In eerste instantie ben je verbaasd omdat het iets is wat je al heel lang wil. Daarna vond ik het nog een beetje onwerkelijk, het is een droom die uitkomt”, vertelt de schrijfster. Vreeswijk heeft een tijd moeten wachten op de verfilming. Aan het begin van haar carrière heeft ze een tijd samengewerkt met een Belgische uitgeverij. De plannen voor de film hebben daar een tijd op de plank gelegen. Haar nieuwe uitgeverij Unieboek heeft er werk van gemaakt en de filmrechten verkocht.

FILMRECHTEN De filmrechten zijn verworven door producent NL Film. De productiemaatschappij heeft ook ‘Mannenharten’ en de serie ‘Moeder, ik wil bij de Revue’ gemaakt. Alexandra Penrhyn Lowe, bekend van ‘Het Huis Anubis’, schrijft het scenario voor de film. Voor Helen Vreeswijk is het nu afwachten hoe de film wordt. ,,Het is spannend maar ik ga me er niet teveel mee bemoeien. Het is een vak apart”, zegt ze lachend.

WRAAKACTIES ‘De Kick’ gaat over een groep vrienden die een serie wraakacties op touw zetten. De vijf leden kiezen allemaal een slachtoffer. ,,De vrienden komen uit verschillende gezinnen. Het ontbreekt de hoofdpersonen aan niets en toch hebben ze een drang naar die kick,” vertelt Vreeswijk, ,,Het draait ook om respect afdwingen bij je vrienden. ‘Hij was altijd het sulletje maar hij doet dat nu toch maar’, denken ze dan.” De bedoeling is dat de groep na vijf wraakacties stopt, maar ze raken verslaafd aan de adrenalinekick.

Ook voor dit verhaal heeft Helen Vreeswijk zich laten inspireren door haar werk voor de recherche. Het onderzoek heeft de aandacht van de schrijfster getrokken vanwege de achtergrond van de daders. ,,Er wordt vaak gezegd dat criminelen uit een bepaald milieu komen. Dat hoeft niet altijd zo te zijn”, vertelt ze. De film moet, net als het boek, een eye-opener worden voor jongeren en ouders. Vreeswijk hoopt dat de onderwerpen die zij aansnijdt bespreekbaar worden. ,,Je moet jongeren duidelijk maken dat niet alles wat er gebeurt normaal is”, zegt ze.

POLITIEFILMS De schrijfster verwacht dat ‘De Kick’ een jeugdthriller wordt en geen politiefilm. Dat is goed nieuws voor haar echtgenoot, want rustig een politiefilm kijken is er in huize Vreeswijk niet bij. ,,In veel films zie ik dingen die niet kloppen of die ik anders zou doen en dat zeg ik dan. Nee, mijn man kijkt niet graag met mij naar politiefilms”, vertelt ze lachend.

‘De Kick’ komt over ongeveer twee jaar uit. Tot die tijd zijn de updates, ook vanaf de set, te volgen via de Facebook van Helen Vreeswijk. ,,Ik ga op de set kijken en foto’s maken om op Facebook te plaatsen. Het is een nieuw avontuur voor mij.”

In 2010 heeft de schrijfster met pijn in haar hart afscheid genomen van het recherche vak. ,,Ik heb vanaf mijn zeventiende bij de politie gezeten. Het voelt als familie en ik heb me lange tijd afgevraagd of ik dat wel op wilde geven”, aldus Vreeswijk. Ze heeft nog regelmatig contact met haar oude collega’s en inspiratie voor nieuwe boeken is er nog genoeg. Ook zijn er plannen voor meer boekverfilmingen.

Het interview met Helen Vreeswijk is eerder verschenen op StadTiel.nl.