Zombies nemen bioscoop Catharijne over

Met Halloween kun je griezelen bij Wolff Catharijne. Niet bang voor zombies of heksen? Dan ben je die nacht veilig in de bioscoop. Filmmaker Jan Doense vertelt alles over de horrornacht op 31 oktober waarbij vier films hun première beleven in Utrecht.

Utrecht – Jan Doense zette zich jarenlang in voor het Imagine FIlm Festival, een jaarlijks terugkerend filmfestival in Amsterdam. Sinds 2009 organiseert hij elk jaar Mr. Horror’s Halloween Horror Show, onder andere in Utrecht.

Zoveel mogelijk monsters

De fascinatie voor het genre horror begint al eind jaren 70. De jonge Doense wil zoveel mogelijk horrorfilms zien. “Ik heb toen een deal gesloten met mijn ouders dat ik bepaalde horrorfilms mocht kijken, tenzij ik er slecht van ging slapen of andere problemen zou krijgen. Dat is gelukkig niet gebeurd”, vertelt hij. Langzaam komt hij in aanraking met mensen die horrornachten organiseren, Doense maakt ze zelf vaak mee. “Ik heb echt iets met nachten lang horrorfilms kijken in de bioscoop”, verklaart hij.

Utrechters ontpoppen zich tijdens eerdere edities van het evenement tot ware horrorliefhebbers. “Voorgaande jaren is de editie in Utrecht na Amsterdam de meest succesvolle horrornacht van allemaal gebleken,” vertelt Doense, “De bioscoop doet er ook wel moeite voor. Ze kleden het echt leuk aan.”

De filmnacht begint dit jaar op 31 oktober om middernacht en op 1 november sta je rond acht uur weer buiten. Er worden vier films vertoond. Zowel ‘Cherry Tree’ als ‘Tales of Halloween’ hebben Halloween als thema. “De film ‘The Hallow’ daarentegen is een duistere film die zich afspeelt in de bossen van Ierland. Daar dreigen hele enge monsters verjaagd te worden en dat komt een wetenschapper duur te staan”, licht Doense toe. ‘Scouts guide tot the zombie apocalypse’ is de enige film van het stel die later ook nog in de bioscoop zal gaan draaien, de rest is dus exclusief in de bioscoop te zien met Halloween.

Tijdens de horror show worden alleen ‘old school’ horrorfilms vertoond. Een term die Doense voor zichzelf heeft bedacht om zich te onderscheiden van films met ruig afgehakte benen of martelwerktuigen van Jigsaw. “Films als ‘Saw’ en ‘Hostel’ zijn goed gemaakt, maar ik vond het zelf niet zo prettig om te zien”, legt hij uit. Wat overblijft zijn nog ouderwetse spookverhalen en films met monsters. Doense: “Het mag best bloederig zijn, maar als het alleen maar gaat om martelen vertonen we het niet tijdens de Halloween Horror Show. Het is allemaal ouderwets gezellige horror.”

Kader:

Verkleed de nacht in

Doense heeft meegewerkt aan ‘Cherry Tree’. Als coproducer leverde de filmmaker visual effects en regelde hij de geluidsafwerking. Doense:  “Niet vaak zijn Nederlanders betrokken bij een horrorfilm. Ik hoop dat ik het vaker mag doen.” Om een echte halloweensfeer te creëren hoopt hij dat mensen verkleed naar de bioscoop gaan. “Dat hoort toch bij Halloween”, besluit hij.

Dit artikel is verschenen in het Stadsblad Utrecht.